Scala

Skoda Scala Alınır mı? Yakıt Tüketimi, Performansı, Kronik Sorunları Neler?

Skoda Scala, 2020 yılı itibariyle ülkemizde satışa sunulan kendi segmentinde kullanışlılık odaklı bir hatchback otomobil modelidir. Kuzenleri VW Golf ve Seat Leon ile birlikte ülkemizde sevilen modellerden biri olmayı başardı. Peki Skoda Scala alınır mı? Yakıt tüketimi nasıl? Kronik Sorunları Neler?Bu otomobilin kullanıcısı olarak sizlere detaylı bir yazı kaleme almak istedim. 

Bu yazımda; 1.0 TSI 110 Hp güç üreten, 7 ileri otomatik DSG şanzımana sahip, Premium donanım paketi aracı ele alacağız. Ancak motor, konfor ve performans gibi konularda diğer donanım paketi araçlarda da aynı özellikler bulunduğundan, detaylara hakim olmanız açısından bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.

Skoda Scala’nın; teknik detaylarına, yakıt tüketim değerlerine, motor performansına ve konforuna dair ayrıntılı bilgiler vererek bütün merak ettiklerinizi cevaplamaya çalışacağım. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Scala’nın Yakıt Tüketimi Nasıl? 

Türkiye’de düşük hacimli motorlara her zaman bir ön yargı mevcuttur. Gerçekten de bazı düşük hacimli motorlar arabayı sadece “yürütmek” için konulmuş motorlardır. 

Ancak Skoda Scala’da kullanılan üç silindirli 110 beygir güç üreten bu motor 200 nm tork elde ediyor. Beklentilerinizi kesinlikle karşılayabilecek bir motor. 0-100 hızlanması fabrika verisine göre 9.9 saniye. 10 saniyenin altında tutmaya çalışmışlar ama hissiyatı pek öyle değil. İlk ve ara hızlanmalarda muhtemelen DSG yazılımından kaynaklı biraz gecikmeli de kalksa hiçte küçümsenecek bir motor değil.

Yakıt tüketimi ise kullanımınıza göre değişkenlik gösteriyor. Öyle ki; ani kalkış ve hızlanmalarınız da anlık tüketimleriniz oldukça yüksek seyrediyor. 

Sabit hızlarda, ekonomik sürüşü fazlasıyla hissediyorsunuz. 100-110 arası hızlarda düşük yakıt tüketim değerlerini yakalamanız mümkün. Trafikte DSG stabil çalışıyor ancak yokuş yukarı seyir halinde “S” modunda kullanmanızı öneririm.

Motor performansı, ne düşük hacimli olmasına rağmen vasatın biraz üstünde, ne de sizi yarı yolda bırakacak kadar yetersiz. Tam olması gerektiği gibi optimum seviyede. Ayrıca 1.0 hacmindeki motorun size daha düşük  MTV avantajı getireceğini unutmayın.

Motor seçeneklerine bağlı olarak alacağınız performans tabi ki değişecektir. 1.5 TSI motorlar sizi performans konusunda daha tatmin edecektir.

Sürüş Güvenliği ve Donanım Özellikleri

Skoda Scala, güvenlik sistemleri açısından oldukça iyi bir araç. Ancak Türkiye’deki vergi düzenlemeleri nedeniyle, bazı güvenlik özellikleri kısıtlanmış veya opsiyonel olarak sunulabiliyor. (Şerit takip asistanı(lane assist), ön bölge asistanı, kör nokta uyarı sistemi gibi) 

Örneğin; şerit takip asistanı için kamera yuvası olmasına rağmen, kameranın kendisi yok. Bu tür kısıtlamalar nedeniyle bazı ileri sürüş destek sistemlerinden mahrum kalıyorsunuz.

İç kabinde yeterli sayıda sunulan hava yastığı Scala’nın Euro NCAP verilerini yukarı taşımış. 5 yıldızlı güvenlik değerlendirmesi, bu aracın güvenlik açısından başarılı olduğunu gösteriyor.

Tasarım

Arka stoplar günümüz tasarım dilini yakalamış ve kayar led sinyallere sahipler. Özellikle karanlık çöktükten sonra arka stoplar oldukça şık gözüküyorlar. 

Burada önemli bir ayrıntıda  bahsedeyim. 2022 model Skoda Scala Premiumların bazı araçlarında top led arka farlar dinamik sinyal özelliği bulunmuyor. Bir dönem premium Skoda Scalalarda standart gelen far grubu 2022 modellerin bazılarında bulunmuyor. 

İç Mekan Kalitesi ve Konfor

İç malzeme kalitesi, Skoda Scala ve Kamiq Modellerinde benzer ve aslında bir “cam tavana” toslamış vaziyette. Skoda Scala kuzenleri Seat Leon ve VW Golf’den iç malzeme kalitesi anlamında geride kalmış. iç malzeme kalitesiyle Skoda Scala alır mı? sorusunun cevabı bence evet!

MQB0 platformunun getirdiği dezavantajlar arabanın içerisinde kendini epey belli ediyor. Mekanik el freni göze batan ilk detay. Dijital göstergenin opsiyon olarak gelmesi bir dezavantaj.

Yukarda aydınlatma bölümünün bulunduğu kısmının çok sağlam oturtulmamış.

Ayrıca multimedya ve gösterge panelinin arkasından gelen trim sesleri 1 yılın sonunda en çok gözüme çarpan eksileri.

Hazır trim seslerinden bahsetmişken gelelim konfor ve kronik sorunlara 

Skoda Scala Alınır mı? Kronik Sorunları Neler?

Skoda Scala Alınır mı? sorumuzun cevabının sonucunu öğrenmeye ve detaylara inmeye devam edelim. Konfor anlamında sağlam şasinin kendisini çok fazla salmadığını söyleyebilirim. Her gün aktif şekilde trafikte kullanmama rağmen süspansiyonların da henüz bir problem yok. İçerisinde ise az önce bahsettiğim trim sesleri yavaştan geliyor. Silikon spreyle bir nebze gidermiş olsam da bu kadar çabuk trim seslerinin gelmesi üzücü. 

Ayrıca kendi aracımda karşılaşmasam da diğer Scala kullanıcıları Safe CP ve SOS arızlarından oldukça muzdaripler. Ancak garantisi veya iyi niyet garantisi devam eden kullanıcılar için bu sorunlar bir sorun değil servis bu konularda kullanıcıların yanında olmaya çalışıyor. 

Skoda Scala far tasarımıyla şık bir görüntüye sahip. Bununla birlikte led matrix farları da opsiyon paketiyle tercih edebilirsiniz.

C Segmentte yer alan Skoda Scala kuzenleri Golf ve Leon’dan konfor anlamında geride kalıyor. Ancak bu eksilerini geniş iç hacmiyle ve rekabetçi fiyatıyla bir nebze kapattığını da belirteyim. 

Servis Bakım Maliyetleri

Arabayla bir yılımız dolunca periyodik bakım zamanı da gelmişti. Aslında iki yılı dolan arabanın garantisi bitmişti ancak periyodik bakımı serviste yaptırmaya karar verdim. İyi ki de öyle yapmışım çünkü garanti kapsamında hem yazılım güncellemesi hem de sigorta değişimi gerçekleşti.

Skoda Scala Servis Bakım Maliyetleri

Aynı zamanda iyi niyet garantisinin de devam etmesi için yetkili servisi tercih ettim. Bir fiyat vermem doğru olmaz çünkü neredeyse her hafta zam geliyor malumunuz. 

Servis randevusu almadan önce her servisten fiyat ve bakım içeriğiyle ilgili fiyat ve bilgi almanızı öneririm. Size de iyi niyet garantisinin devam etmesi için yetkili servisi öneriyorum.

İkinci El Piyasası Nasıl?

Skoda Scala Türkiye pazarına talihsiz bir şekilde giriş yaptı. Bir ilaç firması ilk gelen arabaları aldığı için akıllarda bu şekilde yer etti.  Ancak tabii tek sebep bu değil. Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda en popüler araba modelleri her zaman HB veya Sedan otomobiller olmuştur. 

Şehirlerde genellikle insanlar HB arabaları tercih ediyorlardı. Ancak son yıllarda bu biraz değişkenlik gösterdi. SUV veya Crossover modeller özellikle sedan arabaların yerini almış gibi görünüyorlar.

İkinci el otomobil pazarı

HB modeller ise eski popülerliği kalmamış olsa da SUV’lardan sonra en çok satılan modeller. Ancak Skoda Scala biraz önce bahsettiğim “cam tavana” toslamış vaziyette.

Skoda Scala’nın sadece fiyatıyla yine aynı gruptaki VW Golf ve Leon ile yarışması oldukça zor. 

Biraz önce size bazı donanımların araçta yerlerinin olduğunu ancak bu donanımları opsiyon paketleriyle alabileceğinizden bahsetmiştim. İşte o donanımları satış fiyatına eklediğinizde fiyat aslında hiç de rekabetçi sayılmıyor.

Golf veya Leon gibi tanınan bir araba henüz değil. Ancak kullanıcıları Skoda Scala’ya daha çok fiyat performans aracı olarak baktıkları için genel olarak memnunlar. En azından ben öyleyim.

Scala’yı Kimler Almalı?

Araba piyasasında zevkler ve renkler farklıdır. Ancak birde günümüzde oldukça tartışmalı olan bir konu var. Türkiye’de maalesef araba artık yatırım aracı olmuş durumda.

Skoda Scala’yı yatırım amaçlı almak isteyenler almamalı. Bu arabayı sadece binecek insanlar almalı çünkü bir Egea, Clio, Megane gibi hızlı ikinci el piyasası yok. 

Almaması gereken grupla işimiz bittiğine göre Skoda Scala‘yı kimler almalı?

Bu araba aile arabası olmasının yanında aslında gençlere de hitap eden bir arabadır. Bir de cam tavanlı ve emotion paketlisini alırsanız demeyin keyfinize.

Benim gibi genç babalar içinde oldukça kullanışlı ve güzel bir arabadır.

Skoda Scala’da sedan modellerin ağır başlılığı yok. Diğer HB modellerde olduğu gibi sizi strese sokacak iç mekan darlığı da mevcut değil. Bu araba çekirdek ailenize fazlasıyla yetecektir.

Skoda’nın SUV Modeli Kamiq içinde aynı şeyleri söylemek mümkün.

Yeni Skoda Scala Makyajıyla kronik sorunların azaltılmasını umuyorum. 2024’ün ilk aylarında makyajlı Skoda Scala ve Kamiq ön siparişe çıkacak. Skoda’nın yeni modellerinde yeni far tasarımlarını da göreceğiz. Vision RS gelse keşke birde.. 2024 Skoda için önemli bir yıl olacak gibi.

Sonuç olarak, Skoda Scala‘nın 1 yıllık kullanım deneyimlerim oldukça olumlu. Performansı, konforu ve fiyatıyla tatmin edici bir seçenek sunuyor. Eğer bu aracı düşünüyorsanız, detaylı inceleme ve test sürüşü yapmanızı öneririm.

Umarım bu deneyimlerim, Skoda Scala hakkında size faydalı olmuştur. Sormak istediğiniz sorular varsa, memnuniyetle cevaplarım.


Zapyus Media sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

zapyus

Part time blogger, Skoda sever, teknoloji ilgilisi, baba, yurttaş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün